Computable is a leading Dutch online and print magazine focused on business IT users. It addresses current challenges in IT, features key players in the field, and balances its content by sharing expert opinions.
Date
Topic + Intro
23 maart 2023
MWC in Barcelona voelde als vanouds
Het Mobile World Congress (MWC), dat van 27 februari tot en met 2 maart in Barcelona plaatsgreep, voelde vertrouwd. Alsof er geen Covid-19 was geweest, het moment dat je aankwam op het vliegveld, in de taxi, uit de metro tot voor aan de zuid-ingang; het was echt als vanouds.
12 februari 2023
Internet of things does Matter!
Al meer dan een decennium wordt gesproken over het potentieel van internet of things, vaak gehypet als het ‘volgende ding’. Toch blijft een doorbraak uit. Een van de sleutelelementen van een problematische iot is de verschillende hoeveelheid communicatiestandaarden die wordt gebruikt om de ‘things’ met ‘internet’ te verbinden. Het niet hebben van een universele standaard is er één van.
2 februari 2023
Betaalt consument rekening voor ‘luchtgevecht’?
Met regelmaat lees je over het gebruik van het onderste gedeelte van het 6-GHz-spectrum. Het beschikbaar stellen was een eerste stap in de discussie omtrent het gehele 6-GHz-spectrum. Het is nu aan de politiek of dit spectrum geheel licentievrij wordt, of gelicentieerd beschikbaar komt. Want naast de technische discussie wordt vaak vergeten dat er ook een rekening betaald moet worden.
14 september 2022
Schoon internet op (want ook surfen belast milieu!)
Elk hopje dat een data-pakket maakt, vraagt om stroom. Beginnend in je muis, eindigend in de cloud en vele stappen ertussen. En dan gaat het pakketje ook nog retour. Geheel voorkomen kunnen we het niet, wel kunnen we acteren op wat het minst milieubelastend is.
15 augustus 2022
In ritme van muziek volgt (Wifi) 7 op (Wifi) 6
Wie de media in de VS volgt, valt de hoeveelheid aan Wifi 7-berichten op. Wat daaruit op te maken is, is dat het alleen system-on-chip-makers (soc-vendors) zijn die Wifi 7 aankondigen. Alle andere partijen in de keten roeren zich nog niet. Loopt iemand voor de troepen uit?
15 april 2022
Via Wi-Fi EasyMesh naar beter wifi-bereik
We hebben het allemaal gehoord of gelezen: de meeste internetserviceproviders geven ons de mogelijkheid tot betere draadloze dekking door zogenaamde wifi-punten, super-wifi, wifi-plus of overige smaken aan te bieden. In bijna alle gevallen zit hier een technologie achter die de Wi-Fi Alliance heeft omgedoopt tot Wi-Fi EasyMesh. De vraag die zich opdringt: lost dit de dekkingsproblemen écht op?
2 september 2021
Cloud-managed netwerk? Vergeet databescherming niet
Of een bedrijf succesvol is, hangt samen met de mate waarmee het bedrijfsnetwerk en de it-infrastructuur gelijke tred houden met nieuwe vereisten. Om meer flexibiliteit aan te brengen, beheren organisaties hun netwerkinfrastructuur vanuit de cloud. Dit brengt wel compliance-risico’s met zich mee.
5 mei 2021
Kabelbaan in steden als duurzaam alternatief
Nieuwbouwwijken schieten als paddenstoelen uit de grond, groeien uit hun voegen en brengen nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van mobiliteit en infrastructuur. Mobiliteit zoals we die nu kennen, met overvolle straten en slechte luchtkwaliteit, heeft zijn langste tijd gehad.
3 maart 2021
Dit hebben Wifi 6E en co voor ons in petto
In mei gaat een nieuwe wlan-wereld voor ons open. Met een groot nieuw frequentieblok in de 6 GHz-band zal het vergunningsvrije wlan-spectrum van de ene dag op de andere verdubbelen. Wifi 6E, de commerciële naam van 6 GHz-wlan – zal indrukwekkende snelheden, ongekende stabiliteit en realtime latency mogelijk maken. Een vooruitblik.
18 januari 2021
Praktische tips voor mkb’ers tegen cybercrime
Hackers en cybercriminelen verleggen het vizier. Steeds vaker lijken medische praktijken, kleine handelaren, agentschappen en middelgrote bedrijven slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Niet in de laatste plaats vanwege de Covid-gerelateerde digitale arbeidsomstandigheden in het mkb.
10 november 2020
We present you: wifi 5 vs wifi 6
Als het draait om lokale netwerken en wireless lan, zijn we vooral geïnteresseerd in de snelheid. Met wifi 6 of IEEE 802.11ax is de volgende standaard voor nieuwe toegangspunten al op de markt. Samen met een hogere datadoorvoer per wifi-client belooft het een grotere efficiëntie, vooral in high-density-omgevingen.
14 augustus 2020
Al 35 jaar licentievrij frequentiegebruik
Het is ruim 35 jaar geleden dat aan de overkant van de Atlantische Oceaan een van de belangrijkste beslissingen in de geschiedenis van de communicatietechnologie werd genomen. Het ‘vrije spectrum voor civiel gebruik’ werd de basis voor een technologie die ons hele leven net zo radicaal heeft veranderd als het internet zelf: Wireless-lan; gemakshalve vaak als wifi of draadloos aangeduid.
27 juli 2020
Vertrouw op Europese cloud-aanbieders
Opnieuw heeft de Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems deze maand een overwinning behaald. Het Europees Hof van Justitie (EHJ) heeft het Privacy Shield, de overeenkomst over gegevensbescherming tussen de Europese Commissie en de VS, onwettig verklaard. Net als voorganger Safe Harbor (onwettig verklaard in 2015) is de overeenkomst nu dus verleden tijd. Beide uitspraken volgden op een door Schrems aangespannen rechtszaak tegen Facebook.
28 mei 2020
De overheid kreeg recent van de rechtbank groen licht voor de uitrol van 5G en veilt eind juni nieuwe frequenties. De vraag dringt zich op of 5G in de toekomst wifi vervangt. De nieuwe standaard voor mobiele communicatie belooft datasnelheden tot 10 Gbps en meer capaciteit, hogere datadoorvoersnelheden en latentie-tijden tot minder dan een milliseconde. Hoge verwachtingen, maar deze waarden worden in de praktijk nog niet gehaald.
5 maart 2020
De nieuwe draadloze lan-standaard wifi 6 wordt gepromoot als een manier om internet naar zoveel mogelijk gebruikers te brengen, maar er zijn ook andere belangrijke voordelen. Met wifi 6 gaat het draadloos internetten en werken immers beduidend sneller. Bovendien bespaart deze nieuwe technologie veel kosten doordat het stroomverbruik aanzienlijk wordt verminderd.
15 november 2019
WRC-19 richt zich op de toekomst van wlan
WRC-19, het klinkt cryptisch, maar is niet de afkorting voor een firmware-update, noch de productnaam voor een soortgelijke hardware. Toch is het enorm belangrijk voor onze technologische toekomst. De afkorting staat voor de World Radiocommunication Conference 2019 die op dit moment (van 28 oktober 2019 tot en met 22 november 2019) plaatsvindt in Egypte.
13 september 2019
Het politieke debat over ‘achterdeurtjes’ in it-producten, al dan niet door de overheid vereist, is van uitermate groot belang. Het gaat hier om veel meer dan het ontcijferen van ‘maar één’ mobiele telefoon van een verdachte crimineel. Achterdeuren in it-producten bedreigen ons fundamentele recht op privacy en veiligheid van persoonlijke gegevens.
9 juli 2019
Wi-Fi Alliance stelt wpa3 verplicht
Herinner je je wlan-lek Krack nog, dat in 2017 de krantenkoppen haalde? Een zwakte in de wpa2-beveiligingsstandaard maakte miljoenen wlan-netwerken kwetsbaar. Dit nieuws werd zelfs besproken in tv-programma’s die anders geen aandacht besteden aan ict. Ook al was het maar een theoretische dreiging, het leidde tot onzekerheid. Maar het had ook een goede kant: de Wi-Fi Alliance gaf plankgas met de ´next-generation wlan security´, de wpa3-standaard.
20 februari 2019
Zowel op het werk als thuis geldt: snel en veilig wifi is vanzelfsprekend. Maar komt het op beveiliging aan, dan ziet de realiteit er heel anders uit. Of weet jij wel altijd wie zich in jouw bedrijfsnetwerk bevindt?
4 december 2018
Alfabetsoep rond wifi-standaarden ontcijferd
Netwerktechnologieën hebben zich de afgelopen twee decennia sterk ontwikkeld. Dankzij nieuwe standaarden en transmissietechnologieën hebben we nu stabiele breedbandverbindingen die gigabitsnelheden leveren. Optische glasvezel of supervectoring zijn slechts twee voorbeelden van de laatste ontwikkelingen.
5 oktober 2018
De noodzaak van virtuele routers en sd-wan
Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de it-infrastructuur van bedrijven. Het belang van een efficiënte inzet van de beschikbare bronnen kan daarom niet genoeg worden benadrukt. De afgelopen jaren brengen steeds meer bedrijven hun it-diensten onder in de datacenters en clouds van partijen als Amazon en Microsoft. Dit stelt beheerders en it-managers voor de nodige problemen.
1 augustus 2018
Veel voordelen aan cloud-managed wifi
In mijn vorige blog (Wifi zonder einde) heb ik het gehad over de explosieve groei van het aantal draadloze verbindingen en de evolutie naar cloud-managed wifi. In deze blog wil ik dieper ingaan op de voordelen van het vanuit de cloud beheerd wifi. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: cloud-managed wifi beschikt niet over een draadloze controller. Dat betekent dat bedrijven niet langer hoeven te investeren in kostbare netwerkapparatuur. Ze kunnen zich simpelweg op een dienst abonneren en betalen daar een maand- of jaartarief voor.
1 augustus 2018
Jaren geleden, in de begindagen van draadloze technologie, waren er relatief weinig wifi-omgevingen, die ook slechts selectief gebruikt werden. Het beheer van deze netwerken was zeer eenvoudig, omdat ze gebruikmaakten van slechts één of een handvol draadloze zendstations (access points).
18 april 2018
What to know about software-defined networking
Digitale transformatie doet zich overal gelden. Netwerken moeten niet alleen betrouwbaar zijn, maar zich ook snel kunnen aanpassen aan nieuwe concepten en eisen. Verder is er sprake van een sterke vraag naar optimale flexibiliteit en snelheid. Dit zijn zaken die traditionele netwerken niet kunnen bieden.
28 maart 2018
Wifi 802.11ax en Europa geen gelukkige combinatie
De nieuwe wifi-standaard IEEE 802.11ax heeft veel voordelen. Maar zoals ik in mijn vorige blog al aangaf belemmert de huidige Europese norm EN 301 893 (versie V2.1.1) toekomstige 11ax-apparatuur. Die kan daardoor zijn prestatiepotentieel niet volledig benutten. In deze blog ga ik daar dieper op in.
21 maart 2018
Wifi 802.11ax komt eraan of toch niet?
Binnenkort vindt de introductie plaats van IEEE 802.11ax. Deze nieuwe wifi-standaard is hét onderwerp van gesprek tijdens vakbeurzen en krijgt ook steeds meer aandacht in de media. De strekking van het verhaal is altijd hetzelfde: ax is de ‘next big thing’ in de wereld van draadloze netwerken. Velen zien deze nieuwe standaard als het antwoord voor de in de toekomst overbezette draadloze netwerken.
11 oktober 2017
Software defined networking voor de gemoedsrust
Het risico om slachtoffer van een cyberaanval te worden neemt toe. Een op de vijf Nederlandse bedrijven werd er in 2016 door getroffen, berekende het CBS. Sommige bedrijven zijn zich er nog steeds niet van bewust hoe hoog de kans is om getroffen te worden en vooral hoe hoog de schade kan zijn. De meeste organisaties hebben echter wel stappen genomen om zich te wapenen tegen cyberaanvallen, maar zijn alsnog niet veilig.
1 augustus 2017
Sdn voor iedereen is de toekomst
Wij bevinden ons in het midden van een revolutie van de netwerktechnologie. Nog niet zo lang geleden klonken software defined networks (sdn) zelfs voor de grote hosters en telecommunicatiebedrijven nog als toekomstmuziek. Inmiddels passen zij deze technologie uitgebreid toe en staan wij op het punt dat sdn door bedrijven, overheidsinstellingen en systeemintegratoren op grote schaal wordt omhelst.
11 juli 2017
Verkoop van Wi-Fi-apparatuur op het nippertje gered
Onlangs slaakte ik een zucht van verlichting. Dat gebeurde toen bleek dat Wi-Fi-apparatuur-producenten gewoon mogen doorgaan met het ontwikkelen en verkopen van draadloze producten. Je vraagt je wellicht af wat ons daarvan zou weerhouden. En terecht. Het gaat hier om één van de vele specialistische zaken die binnen de Europese Commissie (EC) spelen, van groot belang zijn en buiten het publieke blikveld blijven.
1 november 2016
Aan de slag met switch-beveiliging
Wie tegenwoordig een bedrijf of publieke instelling bezoekt, krijgt vaak al bij aankomst inloggegevens voor een gastaccount op het draadloze netwerk. De hotspots die internettoegang bieden, worden uit veiligheidsoverwegingen meestal virtueel van het bedrijfsnetwerk gescheiden. Hierdoor kunnen gasten geen toegang krijgen tot interne bedrijfsgegevens.
28 juni 2016
Drie jaar na Snowden. Is er iets veranderd?
Deze maand is het drie jaar geleden dat Edward Snowden een boekje opendeed over de massale spionageactiviteiten van de National Security Agency (NSA). De geheime documenten die hij de wereld toonde, bewezen dat de Amerikaanse geheime dienst ons recht op privacy en databescherming jarenlang heeft ondermijnd en de digitale soevereiniteit van landen heeft geschonden.
7 maart 2016
Best wel saai. Dat zijn de vergaderingen van licentie-autoriteiten, telecommunicatieassociaties, standaardisatie-instituten, handelsverenigingen of brancheorganisaties meestal. En toch neemt men beslissingen met grote consequenties. Een goed voorbeeld hiervan zijn recente plannen van het 3rd Generation Partnership Project (3GPP).
6 september 2012
Uitrol 4G laat (te) lang op zich wachten
4G is de toekomst. Maar wat schort er dan nog aan dat ons in Nederland ervan weerhoudt om over te gaan tot landelijke implementatie van het nieuwe, snellere mobiele netwerk? Onze oosterburen hebben het netwerk al enige tijd operationeel, evenals Zweden, Noorwegen, Polen, Oekraïne en de Baltische staten. Ook in andere landen in Europa maken ze stappen richting een actief 4G-netwerk.
6 oktober 2011
Steve Jobs verdient dank van draadloze industrie
Met het verscheiden van Steve Jobs is er een voorvechter van draadloze technologie uit ons midden verdwenen. Al in 1999 maakte Jobs zich sterk voor een draadloze toekomst, toen hij de eerste AirPort aankondigde op de MacWorld Expo. Bekijk maar eens deze video (http://www.youtube.com/watch?v=crHGbwVRRgo&feature=related), en let op wat er gebeurt vanaf 5:10.
14 september 2011
Draadloze devices schreeuwen om aandacht
De nieuwe gezelligheid van smartphones en tablets waarmee we ons ten kantore begeven is in een aantal opzichten een verrijking voor de werkomgeving. Vanuit beheersperspectief kan het echter behoorlijk wat hoofdpijn opleveren.
27 juni 2011
Ook op vakantie kunnen we niet meer zonder onze geliefde poort naar de wereld, ook wel mobieltje, laptop of tablet genoemd. Uit een in 2008 uitgevoerd onderzoek blijkt dat ruim 30 procent van de notebook-gebruikers hun apparaat meeneemt op reis. Actuelere cijfers heb ik niet kunnen vinden, maar dat percentage zal ongetwijfeld verdubbeld zijn.